marți, 4 ianuarie 2011

inceputul

Asa a inceput.........

In anii 2004 - 2005 aproape ca nu se stia de vreo lucrare din inox, la ceea vreme am cautat pe net o firma care executa balustrade din inox, rezulatul a fost foarte sarac: in browser au aparut doua firme in zona mea de interes.... M-am gandit atunci ca daca nu exista o concurenta serioasa in acest domeniu, precum in cel de amenajari interioare (gresie, faianta, parchet, zugravit, etc..) exista un potential interesant neexploatat: lucrari de balustrade din inox.
Asa ca am trecut la fapte si am facut un studiu de piata, incercand sa aflu interesul real al pietei. Rezultatul a fost peste asteptari, feedback-ul a fost foarte pozitiv. Ideea parea foarte interesanta, in acest scop am trecut la faza urmatoare: pregatirea cu tot ce era necesar pentru executia de balustrade din inox, la inceput totul parea simplu, oferta in acest sens fiind foarte limitata, cel mai greu a fost sa gasesc oamenii portiviti pentru acest gen de lucrari, nimeni nu mai lucrase in acest domeniu balustrade din inox, domeniu nou la aceea vreme.......
Incet, incet am reusit sa fac prima echipa pentru executia de balustrade. Aveam la aceea vreme foarte multe solicitari, preturile pentru materie prima pareau mari, dar in contextul actual era un pret extrem de mic, pretul pentru executia unei balustrade in anul 2005 era cu mult superior fata de cel din anul 2010. In acest context profitul brut era cu mult mai mare.....Se facea ca erau mai multe lucrari, cerere de lucrari, decat puteai acoperi la aceea vreme, una peste alta a venit si boom-ul imobiliar, se construia peste tot, rasareau cartiere de case si blocuri pana si in locurile mai putin accesibile, volumul de munca a fost foarte mare.....problema, ca intotdeauna a fost cu personalul corespunzator pentru acest gen de lucrari......cererea era cu mult peste oferta....
Dar, a venit si vremea in care nu se mai construia, lucrarile au ajuns sa fie tot mai rare, preturile lucrarilor au scazut foarte mult, materia prima s-a scumpit foarte mult, personalul a continuat sa fie o problema si asa o afacere care se arata interesanta la inceput a ajuns sa fie doar o umbra a cea ce a fost in anul 2006 - 2009.

Lucrarile din inox au devenit mai complexe, clienti au ajuns sa fie mai pretentiosi, rata de profitabilitate tot mai redusa, asa a ajuns ca acum sa ma intreb daca mai merita? 















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu